Scripor

About me

“Unora, culorile le ajung la inimă prin văz. Altora, prin atingere.”

Tudor Paul Scripor, inventatorul alfabetului tactil al culorilor

Alfabetul tactil al culorilor, sau alfabetul Scripor a fost special conceput pentru a veni în întâmpinarea nevoilor persoanelor cu dizabilități vizuale.

Datorită lui Tudor Paul Scripor, cuvântul – „culoare” – indiferent de limbă, dialect, cultură, zonă geografică – a fost redus la un simbol tactil, unic, simplu și universal.

În 2012, în timpul coordonării unui atelier de pictură, Tudor Paul Scripor a avut în grupul de participanți o persoană cu deficiență de vedere. Puternic motivat și inspirat de această situație a decis să își folosească toată experiența în artă și dragostea pe care o avea încă de mic pentru culori pentru a face o schimbare. si de a oferi nevăzătorilor sentimentul de apartenență.

După studii îndelungate, ani întregi de cercetari și multe teste, Tudor Paul Scripor a reusit să facă imposibilul posibil, și anume să creeze un alfabet universal al culorilor, în limbajul punctiform, asemănător alfabetului în care scriu și citesc persoanele cu deficiență de vedere.

“Ca artist, nu mi-am putut imagina și nu am putut accepta că, pentru unii dintre semenii noștri, lumea este lipsită de accesul la informație cromatică. Viața mea, pe care am pus-o în slujba artei și a culorilor, vine acum și în sprijinul oamenilor.”

Datorită invenției, numele său a devenit sinonim cu incluziunea cromatică.

Alfabetul tactil a fost prezentat pentru prima dată publicului larg în cadrul Salonului International de Inventii si Inovatii, în anul 2019, la Geneva. Pentru invenția sa, Tudor Paul Scripor a primit medalia de Aur si Marele Premiu oferit de catre Asociația Inventatorilor Germani. In 2021, Asociația Alfabetul Scripor și manualul pentru învățarea alfabetului Scripor s-au clasat pe locul 1, respectiv 2 în cadrul competiției internaționale IDOL 2021, organizate de Chance for the Blind Foundation in Poland. In 2022, Tudor Paul Scripor a fost declarat Outstanding Lider In Education în cadrul conferinței internaționale Education 2.0, in Dubai.

Mulți consideră faptul că numele său parcă a fost predestinat: termenul „Script” provine din latinescul „scribere”, care înseamnă „a scrie”, iar întregul său sens are legătură cu ceva scris. De asemenea, înseamnă să scrii folosind un anumit alfabet. Președintele Asociației Inventatorilor Europeni, Dipl. Ing. MBA INSEAD Dl. Joachim Bader, a spus: “invenția ta, alfabetul Scripor, numele tău Scripor Tudor Paul are inclus termenul SCRIPT. În termeni psihologici, acest lucru înseamnă că te identifici sută la sută cu invenția ta. Acest lucru este semnificativ pentru un inventator adevărat! Bravo!

Alfabetul tactil al culorilor permite persoanelor cu dizabilități vizuale (cecitate, ambliopie, acromatopsie/daltonism) să identifice, să scrie, să citească, să recunoască și să diferențieze în mod tactil, culorile. Accesibilizarea mediului social prin intermediul alfabetului Scripor, creează persoanelor cu dizabilități vizuale posibilitatea de a trăi complet și inclusiv într-o lume în care utilizarea culorilor în diferite domenii are o largă răspândire.

Folosind principiile Designului Universal, într-o lume care se află într-o continuă schimbare, alfabetul Scripor, combină culoarea cu simțul tactil, un concept care oferă tuturor persoanelor cu deficiență de vedere, acces la o varietate de instrumente pentru incluziune socială, profesională și culturală, învățare creativă, educație, orientare și joacă.

“Când ai descifrat simbolurile, Universul îți aparține.”

Alfabetul Scripor revoluționează domenii, industrii si servicii care până acum nu erau accesibile nevăzătorilor. Industrii precum cea de fashion, alimentară, farmaceutică, sportul, artele vizuale, jocurile și jucăriile, divertismentul, chiar si sistemul de vot prin etichetarea color tactilă devin accesibile si inclusive.

“A trebuit să vină un văzător să ne ajute pe noi, nevăzătorii să înțelegem culorile. În felul acesta s-au dărâmat foarte multe bariere.”

Marin Medeleanu, Asociația Alfabetul Scripor

Rezultatul muncii lui Tudor Paul Scripor, prin importanta si utilitatea pe care o are, este una dintre cele mai importante inovații pentru incluziunea milioanelor de copii, tineri și adulți nevăzători din întreaga lume.